2009. október 19., hétfő

FIGyuArt





Kell egy csapat. Nemcsak kell, van is. Vagyunk itt páran, képző- és iparművészek, könyvkiadásban, sajtóban otthon levő emberek, műszakiak, tervezők.

Nagy feladatok teljesítésére vagyunk képesek, de a kicsiket is vállaljuk. Már ha vannak. Tudom, hogy minden pénzkérdés, de azért talán mégsem minden. Ezt annakidején még a végletekig pénzéhes és elődeikhez képest - tisztesség ne essék szólván - bunkó rómaiak is tudták.

Épületeik, tervezett városi, falusi tereik, kertjeik romjaikban is csodálatot keltenek bennünk, egyszerűen azért, mert művészeket alkalmaztak a tervezéshez és megvalósításhoz.


Elgondolkodtat: miért van az, hogy egy épületet, egy teret rondára csinálnak, amikor ugyanannyiért szép is lehetne. Valahogy azt hiszik valakik - és úgy tűnik, sokan vannak ezek ebben az országban -, hogy az esztétika luxus.

Pedig az, hogy az ember jól érzi-e magát a környezetében, jórészt ettől függ.

Azt meg minden tőkésnek (munkaadónak) tudni kell, hogy a munkás akkor igazi munkaerő, ha jó a közérzete.

Ha másért nem, hát ezért kellene figyelni arra, hogy jelen legyen környezetünkben a művészet:

TE, FIGYU! ART!

2009. október 18., vasárnap

Gácsi Mihály



Már 22 éve eltávozott közülünk Gácsi Mihály zalaegerszegi festő és grafikus. Világvége-víziói, országromlás-víziói ijesztőek, de egyre inkább valóságosak lesznek. Álljunk meg egy pillanatra előtte, vegyük le a kalapot, és nézzük meg képeit: ha nem vigyázunk, ilyen lesz a jövőnk.




Szabadiskolában tanult. 1949-1952: Magyar Képzőművészeti Főiskola, mesterei: Domanovszky Endre, Hincz Gyula, Koffán Károly. 1973: a Szolnok megyei Tanács művészeti díja; 1974: a Szakszervezetek Békés megyei Tanácsának különdíja; Munkácsy-díj; 1975: Nyári Tárlat, fődíj, Szeged; Képzőművészeti Találkozó, Subotica, különdíj; 1976: Alföldi Tárlat, Munkácsy-érem; Dél-alföldi Tárlat, Szentes Város Tanácsa Koszta-érme; Nemzetközi Fametszet Biennálé, Banská Bystrica (CSZ), III. díj. 1956-tól 1974-ig a szolnoki, 1974 és 1976 között a hódmezővásárhelyi művésztelepen, 1976-tól haláláig Zalaegerszegen élt és dolgozott.

Szatirikus, tragikomikus hangvételű fa- és linómetszeteket, rézkarcokat alkotott. A 70-es évek közepétől érdeklődése ismét a festészet felé fordult. Tájakat, csendéleteket festett.


Mesterei: Domanovszky Endre, Hincz Gyula, Koffán Károly.
(Forrás: www.tankonyvtar.hu)

2009. október 12., hétfő

Zord idő



Hát vége, a nyár, ha egy hónap késéssel is, elbúcsúzott tőlünk. Zord idők jönnek, még talán a vénasszonyok nyarában (amerikaiasan "indián nyár", de errefelé ritka az indián, úgyhogy maradok a régi magyar kifejezésnél) reménykedhetünk.
Lehet, hogy az október második fele derűs lesz. Meg a november első fele, És talán a második.
Meg - ahogy mostanában, a klímaváltozás okán szokott - a december.

És akkor már csak a januárt kell átaludni valahogy, februárban pedig megbeszélni a medvével, hogy most már nem érdemes visszabújni.
De egyelőre itt a zimankó, tördeli a szél a fákat, hideg eső zuhog. Nem maradt más a fényes őszelőből, csak pár kép.