2009. szeptember 7., hétfő

Ponyvaregény, írta az Élet


Rejtő Jenőt megenné a sárga irigység, ha élne. Ehhez képest a Csodálatos Nalaya, a bennszülött király, aki képeslapárusítással egészíti ki szállodarészvényekből származó jövedelmét; nyeretlen kétéves. A Török Szultán és Piszkos Fred, aki mindig kavarja, leveheti a kalapját (mert különben lerepül!) – ez előtt a zseniális marhaság előtt, amit az Élet írt az elmúlt néhány évben. Strasnoff Ignác, aki eladta a Lánchidat, hajszál híján már nem a magyar szélhámosok királya. A trónkövetelő, aki majdnem letaszította a trónról, szintén szép magyar nevet visel: Zuschlag Jánosnak hívják. Ugye emlékeznek, ő az az emeszpé-funkcionárius, akiből ügy lett. A Zuschlag-ügy az, amiről az utóbbi hónapokban mindenki mindent tud, de senki nem tud eleget. Ennek a legújabb szála, amely szépen legombolyodik a Köztársaság téri sublót alól előgurult nagy vörös pamutgombolyagról: a szerelmi szál. Ha ez a Zuschlag kétszáz évvel előbb születik, lehet, hogy neves földrajzi felfedező lesz. Legalábbis a történet nagyban emlékeztet Afrika-utazónk, Magyar László egyik kalandjára, amelynek folyamán szegény földrajztudósunk majdnem feleségül vette a gonosz Kajája Kajángula király másfél mázsás leánykáját, de segített rajta az ellenséges szomszéd törzs királya, a jóságos Walagamba, hogy aztán ő adja hozzá a lányát. Viszont utóbbi királylány egészen formás volt, és szinte egy egész évig boldoggá tette a mindenre elszánt utazót.

Zuschlaggal pedig az történt, hogy valaki, aki Kubában szokott nyaralni, figyelmébe ajánlotta, hogy a Varadero tengerparti nyaralóit nevetséges összegekért meg lehet szerezni. Ez óriási buli, mondhatnám veri big biznisz, mert Castro halála után kétezer százalékos haszonnal adhatnak túl a koloniális stílusú palotákon. Nosza, Zuschlag repülőre ugrott, és körülnézett a kubai tengerparton. A biznisz nagyon big, a tenger nagyon meleg, a csajok gyönyörűek: indul a Varadéró-projekt! Egy pici probléma van csak az egésszel, ugyanis külföldiek semmilyen tulajdont nem szerezhetnek Kubában. Viszont van egy készséges követ, aki elintézi, hogy mégis. Mert ugye, a szocializmus ott is úgy működik, mint nálunk. Csak egy megbízható kubai kell, aki mondhatni itt is, ott is családtag. Zuschlag rövid gondolkodás után ezt is megoldotta úgy, hogy mindenkinek jó legyen, de leginkább neki: romantikus körülmények közt eljegyezte a kubai követ lányát. Micsoda lakodalom lesz ebből Havannában!... Sajnos, esküvő előtt az örömatyát – állítólag kémkedés és panamázás miatt – visszahívták. A szerelmi szál elszakadt, a házasság és az üzlet ugrott, Castro pedig még mindig él. Strassnoff Ignác maradt a szélhámosok királya, „baloldali” panamistáink lecsúsztak a havannai buliról, a visszahívott diplomata lánya otthon keresi a boldogságot.

Zuschlag meg a cellában gondolkodik azon, milyen jó lenne, ha egy tüzes fekete kubai asszony hozná neki a leveskét a beszélőre...

1 megjegyzés:

  1. A fenti írás 2008-ban jelent meg, de aktualitását egyáltalán nem vesztette el, sőt...
    Gyurcsány-krokiimban tessék a nevet az épp aktuális miniszterelnök nevére kicserélni: a mentalitás és az értelmi képesség ugyanaz.

    VálaszTörlés